Organizacja wesela to zwykle nie jest proste zadanie. Przede wszystkim dlatego, iż owej organizacji towarzyszą zwykle silne emocje. Wesele i ślub wywołują u nowożeńców silne emocje, a jak wiadomo, nie są one nigdy dobrym doradcą. A przecież przy organizacji wesela jest tak wiele rzeczy do zrobienia. Trzeba podjąć wiele bardzo ważnych decyzji.
Pierwszy krok to sala weselna. Należy wybrać odpowiednią salę, w której pomieszczą się wszyscy goście. Z drugiej jednak strony, nie warto przepłacać za zbyt dużą salę. Niezbędne jest więc w miarę dokładne określenie ilu gości na pewno się zjawi. Dzięki temu sala weselna, którą wybierzemy jest optymalnej wielkości.
Druga sprawa jeśli chodzi o salę weselną to jej lokalizacja. Jeżeli ślub, po którym odbywa się wesele jest ślubem kościelnym, ważne, aby sala była względnie blisko kościoła. Jeśli jest to jedynie ślub cywilny, to musi być ona blisko urzędu stanu cywilnego. Problem pojawia się w sytuacji, gdy w lokalizacji która nas interesuje nie znajdujemy żadnej sali, nawet szukając w wyszukiwarce, gdzie wpisywaliśmy różne hasła, jak: sala weselna Legionowo, sala Legionowo czy wesele Legionowo. W takiej sytuacji jesteśmy zmuszeni podać obiad weselny w sali, która znajduje się nieco dalej. Z tego powodu narażeni jesteśmy na dodatkowe wydatki. Niestety, ale trzeba zapewnić wszystkim gościom transport na wesele. Ponadto, również po weselu musimy zadbać o to, aby mieli oni zapewniony powrót do domu, czy też do hotelu, jeśli przyjechali z bardzo daleka.
Kolejna sprawa, to pomysł na obiad weselny. Wybór dań, które podane zostaną naszym gościom nie jest prosty. Być może dobrym rozwiązaniem jest powierzenie wyboru tychże dań restauracji w której organizujemy wesele. Tym nie mniej, jeśli organizujemy go w jakieś sali poza miastem, bardzo często obiad weselny nie znajduje się w ofercie. W takiej sytuacji obiad weselny musi nam zapewnić catering. Jeżeli sala weselna oferuje jedynie przestrzeń do zabawy, to generuje dodatkowe koszty, ponieważ obiad weselny oferowany przez catering jest zwykle nieco droższy od tego, który podawany jest bezpośrednio przez restaurację.