Prawdą jest, że zawód piekarza z reguły nie przynosi szczególnego rozpoznania. Ludzie nie zauważają tych, którzy ciężko pracują, aby dostarczyć im świeży chleb czy bułki. Nie oznacza to jednak, że piekarze nie mogą mieć ambicji! Czasy się zmieniają, dlatego coraz częściej można spotkać się zupełnie odmiennym podejściem do tradycyjnych profesji. Turniej piekarski to żadna nowość. Piekarza często uznaje się za coś więcej, za artystę, który wkłada swoje serce do każdego wypieku.
Jak zyskać renomę jako piekarz?
Dla młodego piekarza wybicie się z tłumu może być wyjątkowo trudne. Najlepszą okazję, aby rozsławić swój profesjonalizm, oferuje konkurs piekarski. Należy jednak mieć na uwadze, że konkurencja w takich zawodach potrafi być wyjątkowo zawzięta. Wielu innych profesjonalistów z pewnością będzie usiłowało zagarnąć tytuł mistrza dla siebie, jednak jeśli naprawdę wierzysz w swoje umiejętności, to nie powinieneś się wahać. Wystarczy skontaktować się z najbliższym organizatorem, poznać termin oraz regulamin, a następnie dać z siebie wszystko.
Na czym polega turniej piekarski?
Zajęcie pierwszego miejsca w turnieju piekarskim okaże się o wiele prostsze, jeśli będziesz dokładnie wiedział, na czym one polegają. Ocenie podlega nie tylko sama jakość chleba. Aby dowieść, że jest się najlepszym, trzeba wykazać się zarówno talentem, doświadczeniem jak i wiedzą teoretyczną. Najczęściej eliminacje odbywają się poprzez szybki quiz, na którego pytania muszą odpowiedzieć wszyscy uczestnicy. Sprawdza się w ten sposób znajomość podstawowych technik piekarskich, doboru mąki, zakwasu i tym podobnych. Następnie przechodzi się w część praktyczną, gdzie piekarze muszą wykonać szereg ustalonych wcześniej zadań. Rzecz jasna, polega to nie tylko na zwykłym wypiekaniu chleba. Aby konkurs piekarski był bardziej interesujący, zawodowcy rywalizują na różne sposoby. Wszystko ma znaczenie – czas, higiena pracy, faktyczna jakość wypieków. Zwycięzcę wybierają jury, których wyznacza się wśród najbardziej zasłużonych fachowców w okolicy.