Nowoczesność wkracza do polskich restauracji! Właściciele lokali gastronomicznych przekonali się, że oszczędzanie na sercu takiego miejsca – kuchni – to zły kierunek. Właśnie dlatego miejsca te zmieniają się nie do poznania!
Bardzo ważny – o ile nie najważniejszy – jest sprzęt kuchenny. Ten restauracyjny musi być szczególnie solidny i niezawodny. Powód jest jeden: przecież będzie używany codziennie przez kilka godzin. A w co warto wyposażyć kuchnię, decydując się na prowadzenie restauracji?
Producenci i sami szefowie kuchni polecają w pierwszej kolejności piece konwekcyjno parowe (tak jak oferuje Krak Gastro). Wśród ich zalet z pewnością jest oszczędność miejsca, trwałość i poziom zaawansowania. Jeden piec wystarczy do pieczenia, gotowania, gotowania w niskiej temperaturze czy blanszowania. Takie urządzenia powoli stają się nieodłącznym, czy wręcz obowiązkowym elementem wyposażenia każdej restauracji.
Kolejnym hitem są meble ze stali nierdzewnej. W mało którym lokalu można spotkać inny typ. Argumentów, które przemawiają za tym rozwiązaniem jest mnóstwo. Po pierwsze, meble ze stali są trwalsze od tych z drewna czy materiałów drewnopodobnych. Po drugie są łatwe w utrzymaniu. To akurat szalenie ważne, szczególnie w miejscu wyjątkowo narażonym na zabrudzenia. A właśnie takim – bez wątpienia – jest kuchnia. Warto też pamiętać, że coraz więcej firm zajmujących się produkcją mebli ze stali nierdzewnej oferuje ich montaż oraz produkcję pod wymiar. To szczególnie istotne, gdy mamy do dyspozycji stosunkowo niewielką kuchnię. W takim przypadku liczy się każda powierzchnia i każdy zakamarek do zagospodarowania.
Nowoczesna kuchnia w restauracji to bez wątpienia poważna inwestycja. Ale eksperci z branży jednym głosem podkreślają, że kuchnia w takim lokalu to jedno z miejsc, w które trzeba stale inwestować. Nie ma mowy natomiast o oszczędnościach i tańszych zamiennikach. Bo te – z reguły – okazują się mało solidne. Jak wiadomo, gdy coś się zepsuje, najczęściej trzeba inwestować poważne środki w naprawę, bądź wymianę.