produkty nie zawierające glutenu.

Pokarmy z glutenem – czy niezdrowe?

Gluten jest niezdrowy dla ludzi, którzy go nie tolerują. Osoby, które nie są uczulone zazwyczaj bez przeszkód mogą konsumować gluten, ale osoby z nietolerancją muszą wystrzegać się, gdyż konsumowanie być może doprowadzi do groźnych konsekwencji. Przykro to stwierdzić, ale masa wyrobów spożywczych zawiera ten wytwór, toteż można spróbować kupować w sklepach internetowych lub stacjonarnych, sprzedających typowo produkty nie zawierające glutenu. Niektórzy sami przygotowują produkty w domu. Trzeba poświęcić na to czas, ale można oszczędzić pieniądze. Wobec tego myślę, że warto podjąć próbę by przyrządzić indywidualnie produkty nie zawierające glutenu.

W Internecie niejednokrotnie widnieje kwestia: jak zrobić mąkę bezglutenową? Ripost jest wiele gdyż taką mąkę można przyrządzić według różnych przepisów. Ważne jest, jakie ma być jej przeznaczenie. Możesz ją wykorzystać do zagęszczania zup czy sosów, ciasta na pierogi, ciast i placków ryżowych, chleba, i do mnóstwa innych potraw. Zwykle mąkę bezglutenową robi się mieszając różne mąki, nie zawierające glutenu, między innymi mąkę z tapioki z gryczaną.

Warte uwagi recepty na różne mixy mąk odszukasz u Olgi Smile. W Internecie czy książkach znajdziesz bez liku przepisów, jak zrobić mąkę bezglutenową samodzielnie. Zazwyczaj są banalne do zrobienia, bo wystarczy porządnie zmielić dany produkt do konsystencji mąki. Inne są bardziej kłopotliwe – na przykład mąka kokosowa – ponieważ wiórki kokosa należy najpierw zupełnie odtłuścić, po czym pozostawić do wyschnięcia i włożyć do piekarnika i dopiero po tych czynnościach można je zmielić na proszek w przyrządzie do mielenia. Pomimo nakładu czasu i tak powinno się przeznaczyć na to pewną ilość czasu i odłożyć gotówkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.