piec gastronomiczny

Piec gastronomiczny a stal nierdzewna

Z reguły piece konwekcyjno parowe wykonane są z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. I choć dzięki temu wyglądają one naprawdę efektywnie, to nie oznacza to wcale, że to właśnie względy aranżacyjne zdecydowały o zastosowaniu takiego materiału. Co zawdzięczamy stali nierdzewnej i jak to się ma do naszych pieców?
Czystość

Każdy piec gastronomiczny powinien być czysty. Nie chodzi tu o wymysł inspekcji sanitarnej. Znacznie większe znaczenie ma to, że dzięki czystości, nasz piec nie będzie źródłem bakterii dla naszych Klientów. Jeśli zaś mówimy o czystości, to doskonale do tego nadaje się stal nierdzewna. Dlaczego? Ponieważ jest ona pokryta niezwykle gładką warstwą chromu, który można łatwo oczyścić z różnych nieczystości. Wystarczy tylko trochę płynu i ścierka.

Estetyka

Oczywiście stal nierdzewna tworzy swój specyficzny design. Dzięki niemu piece gastronomiczne wyglądają tak gustownie, pasując do każdego typu aranżacji kuchni.

Przywieranie, a raczej jego brak

Dzięki zastosowaniu stali nierdzewnej, potrawy nie będą przywierać do naszego piecyka. Ma to ogromne znaczenie w kwestii szybkości przygotowywania posiłków. Pamiętajmy, że powierzchnię, do której przywrze jedzenie, należy jak najszybciej oczyścić.

Odporność na odczynniki

Zastosowany w stali nierdzewnej chrom jest metalem o słabych właściwościach reakcyjnych. Dzięki temu doskonale nadaje się on do wszystkich urządzeń, które są narażone na silne działanie wody, odczynników chemicznych itd. Jak wiadomo, kuchnia to miejsce w którym wilgoci jest aż nadto. Dlatego ochrona przed wilgocią jak najbardziej się nam przyda.

Dotyczy to również wszelakich odczynników chemicznych, wykorzystywanych w procesie czyszczenia powierzchni stali nierdzewnej. Dlatego dzięki niej czyścimy łatwiej, szybciej i przede wszystkim – pracujemy o wiele wydajniej.

Jeśli poszukujesz odpowiedniego pieca gastronomicznego z funkcjonalnościami konwekcyjno parowymi, to warto abyś zajrzał na stronę sklepu online http://gastroprofit.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.