Ślub to bez wątpienia jeden z najważniejszych momentów w naszym życiu. Dzień, w którym złożymy przysięgę i obiecamy resztę życia spędzić z ukochaną osobę, na pewno na trwałe zapisze się w naszej pamięci. Nic dziwnego zatem, że chcemy, żeby było wyjątkowy. Staramy się zaplanować każdy szczegół, chcemy, żeby wszystko było dopięte na ostatni guzik.
Przygotowania do ślubu często zaczynają się na wiele miesięcy przed datą planowanej imprezy. Zaczyna się od ustalenia terminu ślubu z księdzem lub urzędnikiem państwowym. Kiedy mamy już datę, planujemy stroje i oprawę: wybieramy kwiaty, obrączki, wstążki i wstążeczki. Jedną z najważniejszych rzeczy, kiedy planujemy wesele jest wybór lokalu, w którym odbędzie się impreza.
Choć może się to wydawać mało skomplikowane, to często wybór restauracji trwa całymi miesiącami. W najlepszych restauracjach daty rezerwowane są nawet kilka lat do przodu. Planując imprezę, przede wszystkim zacznijmy od uzgodnienia tego, ilu gości chcielibyśmy zaprosić. Inna sala będzie potrzeba na wielkie weselicho na kilkuset gości, inna na skromny obiad w gronie najbliższej rodziny. Jeżeli planujemy huczną imprezę na wielu gości, może nam być trudniej znaleźć właściwy lokal. Sala weselna na dużą imprezę powinna być przestronna, mieścić nie tylko stoły i krzesła, przy których będziemy spożywać posiłki, ale także miejsce dla orkiestry i parkiet do tańczenia.
Sala musi umożliwiać swobodny ruch, nie może być ciasna. Zapytajmy także, czy możliwe będzie dostosowanie wystroju sali do naszej koncepcji wesela – to ważne, jeśli zależy nam na tym, żeby wszystko było spójne, ładne i eleganckie.
Inną ważną kwestia jest obiad weselny. Musimy uzgodnić z restauracją nie tylko ceny, ale przede wszystkim menu. Jakie dania chcielibyśmy podać swoim gościom? Musimy uzgodnić wszystko, od zupy, przez drugie danie, po deser i alkohol. Planując przyjęcie, warto się również dowiedzieć, czy któryś z naszych gości nie ma specjalnych potrzeb żywieniowych – na przykład nie jest na coś uczulony albo nie jest wegetarianinem.