gastronomia

Wesele z dobrym smakiem

Każde wesele to wielkie przeżycie zarówno dla państwa młodych jak i gości. Satysfakcja i dobra zabawa zależy przede wszystkim od dobrego menu. Jego rodzaje i sposób przygotowywania może się różnić w zależności od sali weselnej, jaką wybierzemy. Często wybór jedzenia przeważa na korzyść wyboru danej sali. W wyjątkowych sytuacjach domy weselne oferują możliwość wprowadzenia własnej obsługi. Często jest to wybór korzystny finansowo i jakościowo.

Sam zestaw dań, który oferuje sala weselna z roku na rok jest urozmaicany o nowe pozycje i tak obok standardowych flaków mamy zupę borowikową czy barszcz. Drugie danie to już popis kunsztu kucharskiego. Często, jako obiad weselny decydujemy się na zastąpienie oklepanego schabowego na rzecz żeberek czy polędwicy w dobrym sosie. Wybór mięsa to tez odbicie na cenie. Wiadomo, że droższe dodatkowo uszczuplą nasz portfel a wesele i tak już jest kosztowną inwestycją. Widać, że weselne trendy odbiły się też na smakach i ludzie obok licznych atrakcji starają się też urozmaicić to co mamy na talerzach. Często takie popisy są nieskuteczne mimo najlepszych chęci. Podstawowe i sprawdzone rozwiązania jak pierogi z barszczem czerwonym czy bigos okazują się ponadczasowe i uniwersalne a przy tym zdecydowanie tańsze.

Ilość dań to decyzja strategiczna. W tym wypadku nie możemy ani przesadzać ani wykazać się skąpstwem. Goście powinni mieć czas na spokojnie skonsumowanie i odpoczynek od sali tanecznej. W przypadku, gdy dania będą podawane kolejno jedno za drugim w krótkich odstępach to okaże się ze nie ma ich, kto jeść i na zmywak będą wracały pełne talerze. To sytuacja, której każdy wolałby uniknąć.

Po północy standardowo nie obędzie się bez tortu. Te można już kupić od parudziesięciu złotych za kilogram. Trudno jest samemu określić, jaki smak będzie uniwersalny i odpowiedni dla wszystkich gości wiec w tym wypadku warto jest zdać się na cukiernika i jego doświadczenie. Dodatkowe atrakcje jak stół wiejski czy rybny są kwestią gustu. Ich cena przeważnie przekracza tysiąc złotych, ale potrafią skutecznie urozmaicić główne dania poprzez prowincjonalne smaki.

Bez odpowiedniego posiłku nawet najlepsza impreza nie odniesie skutku. Zwłaszcza taka całonocna. Do zabaw i tańca nasi goście muszą mieć odpowiednią energię. Tą zapewnimy podając dobre i sprawdzone dania od profesjonalnej obsługi.

Więcej na: obiad-weselny-warszawa.pl – obiad weselny Warszawa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.